Odontologia este specialitatea stomatologica ce trateaza leziunile carioase si cele necarioase – fracturi, distrofii, leziuni de uzura dentara. Aceasta terapie de restaurare dentara este o latura a proteticii care restabileste integritatea dintilor naturali. Restaurarile protetice pot fi directe – OBTURATIILE, sau indirecte – unidentare si pluridentare (incrustatii, coroane, punti).
Caria dentară este un proces distructiv cronic al ţesuturilor dure ale dintelui, fără caracter inflamator, producând necroza şi distrucţia acestora, urmate de cavitaţie coronară sau radiculară. Caria se dezvoltă numai pe dinţii în contact cu mediul bucal şi niciodată pe dinţii complet incluşi sau foarte bine izolaţi de mediul bucal.
Se consideră că factorii cu implicare condiţionată în producerea cariei sunt dispuşi în trei mari grupe reprezentate de:
1. microflora bucală cariogenă;
2. substratul alimentar fermentabil;
3. terenul favorabil (calitatea smalţului dentar şi a lichidului bucal)
Cariile, la inceput mici puncte in smalt, in timp evolueaza si se apropie de camera pulpara. Acestea trebuie tratate inainte sa determine orice fel de simptomatologie, in fazele incipiente. Caria dentara constituie, prin complicatiile sale, principala cauza de pierdere a dintilor.
Tratamentul unei carii dentare simple presupune curatarea tesutului dentar necrozat si refacerea morfo-functionala a dintelui in cauza din materiale fizionomice – materiale compozite de ultima generatie, adecvate fiecarui caz in parte- intr-o culoare asemanatoare restului suprafetei dentare, printr-o obturatie.

DOTARI
Trusa compozit Amaris si Gradia